Gömülü Yirmi Yaş Dişi

Gömülü Yirmi Yaş Dişi

Gömülü yirmi yaş dişi nedir?

     Gömülü yirmi yaş dişleri alt ve üst çenelerde ağızın en gerisinde bulunan ve yer darlığından dolayı normal süremeyen veya gelişemeyen dişlerdir.

Yirmi yaş dişi ağıza en son süren yetişkin dişleridir. İnsanlar genellikle sağ ve sol tarafta altta ve üstte olmak üzere toplamda 4 tane yirmi yaş dişe sahiptir.

Gömülü yirmi yaş dişleri ağrıya diğer komşu dişlerde zararlara ve birçok başka sıkıntıya neden olabilirler. Bazı vakalarda gömülü dişler belirgin ve acil problemlere neden olmazlar. Fakat temizlenmelerinin zor olmasından dolayı bu dişler çürüğe ve dişeti problemlerine diğer dişlerden daha yatkındır.

Ağrıya ve diğer dental komplikasyonlara sahip gömülü yirmi yaş dişleri genellikle alınırlar. Bazı diş hekimleri ve oral cerrahlar yirmi yaş dişlerinin gelecekte daha büyük problemler çıkarmadan alınmalarını önermektedir.

Gömülü yirmi yaş belirtileri nelerdir?

     Gömülü dişler her zaman soruna neden olmazlar. Fakat, gömülü yirmi yaş dişi enfekte olduğunda, diğer dişlere zarar verdiğinde veya diğer başka dental problemlere neden olduğunda aşağıdaki belirtileri verirler.

  • Kızarmış ve şişmiş ve kanayan diş eti
  • Çene ağrısı
  • Çene çevresinde şişme
  • Kötü ağız kokusu
  • Ağızda hoş olmayan koku
  • Çene açılmasında zorluk

Dişler neden gömük kalır?

     Yirmi yaş dişleri, çenede normal olarak sürmeleri için yeterli alan olmadığı zaman gömülü kalırlar.

    Yirmi yaş dişleri genellikle 17-25 yaşları arasında bir zamanda sürerler. Bazı hastalarda yirmi yaş dişleri herhangi bir problem yaratmadan sürerek ikinci molar dişin hemen arkasında yerlerini alırlar. Ama çoğu vakada ağızda üçüncü molar dişlerin sürmesi için gerekli alan bulunmamaktadır. Bu yer darlığından dolayı yirmi yaş dişleri gömük kalabilir. Gömülü yirmi yaş dişleri kısmi olarak sürmüş olabilecekleri gibi tamamıyla da gömük olabilir

Gömülü yirmi yaş dişlerinin komplikasyonları nelerdir?

  • Diğer dişlere zarar verebilir: Eğer yirmi yaş dişi ikinci molar dişe baskı yaparsa ilgili bölgede enfeksiyon enfeksiyon riskini arttırır. Bu baskı ayrıca dişlerde çapraşıklığa neden olarak diğer dişlerde ortodontik sıkıntılar oluşmasına neden olabilir.
  • Kistler: Yirmi yaş dişleri çene kemiği içerisinde bir kese içerisinde gelişir .Bu kese sıvı ile dolarak çene kemiğine zarar veren bir kiste neden olabilir. Çok nadir durumlarda iyi huylu tümörlere dönüşebilir.
  • Çürük: Kısmi olarak gömük kalmış olan yirmi yaş dişleri çürük açısından diğer dişlerden daha yüksek riske sahiptir. Bunun sebebi ilgili alanın yeteri kadar temizlenememesidir.
  • Dişeti hastalığı: Kısmi olarak gömük kalmış dişin temizlenmesindeki güçlükden dolayı diş etrafındaki dişetinde perikronitis adı verilen ağrılı enflamasyonlu bir diş eti rahatsızlığı meydana gelir.

Gömülü yirmi yaş dişinden kaynaklana problemlerden kaçınmak için neler yapılmalıdır?

     Altı aylık düzenli klinik ve radyolojik muayenelerinizin hekiminiz tarafından yapılmasıyla yirmi yaş dişlerinize ait problemler daha büyümeden fark edilip tedavi edilebilir.

Gömülü yirmi yaş dişi cerrahisi ağrılı bir operasyon mudur?

     Lokal anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi sırasında hasta ağrı hissetmemektedir.

Gömülü yirmi yaş dişi cerrahisi sonrasında ağrı olur mu?

     Doğru cerrahi teknikler ve yapılması gereken postoperatif önlemlerle ve medikal tedavilerle oluşan ağrı ve şişlik kontrol altına alınabilir.

Cerrahi sonrası yüz şişmesi olur mu?

     Yanaktaki şişlik alınan dişin zorluğuna ve hastanın sistemik durumuna göre değişmekle birlikte soğuk uygulaması (buz kompres) ile minimum derecede olur.

WhatsApp Mesajı Gönder