Implant
Dental(diş) implant nedir?
Dental(diş) implantı, travma, diş eti hastalığı ve çürük gibi çeşitli nedenlerle kaybedilen ya da eksik olan dişlerin fonksiyon ve estetiğini sağlamak amacıyla çene kemiğine yerleştirilen ve üzerine sabit yada hareketli protezlerin yapılmasıyla doğal bir diş gibi görünen ve genelde titanyumdan yapılan yapay diş kökleridir.
Hangi durumlarda dental implant tedavisi yapılır?
- Tek diş eksikliklerinde dişsiz alana komşu dişlere herhangi bir işlem yapmadan dişsizlik giderilebililir.
- Çenelerin tek veya çift tarafında arka dişlerini kaybetmiş hastalarda hareketli protezler yerine sabit protezlerin kullanılabilmesi
- Tam dişsizlik durumlarında hareketli damak protezleri yerine sabit protezlerin kullanılabilmesi
- Tam dişsizlik durumlarında özellikle alt çenede kullanımı zor olan, ağızdan sürekli çıkmaya eğilimli hareketli protezler implantlar sayesinde sabitlenebilir.
Kaybedilen her diş için implant gerekli midir?
İdeal olanı hasta gerekli şartları sağlıyorsa kaybedilen diş başına bir implant yerleştirilmesidir.Fakat gerek maddi sebeplerle gerekse kemiğin elvermemesinden dolayı implantlar aralıklı olarak yerleştirilebilir. Yerleştirilecek implant sayısına ve yerlerine hekimin klinik ve radyolojik incelemelerinden sonra karar verilir.
İmplant uygulamasının riskli olduğu durumlar var mıdır?
- İyileşmeyi geciktiren ağır diyabetik durumlarda
- Ağır kardiyovaskular rahatsızlıklarda
- Hamilelerde
- Baş boyun bölgesine yüksek doz radyoterapi uygulanmış ve sistemik yüksek doz bifosfonat türevi ilaç kullanmış olan hastalarda
- İmmün sistem baskılayıcı ilaç kullanan hastalarda
Ağır sigara veya alkol bağımlılarında implant uygulamasının riskleri vardır.Gerekli konsültasyonlar ve düzenlemeler yapılarak implant cerrahisi yapılabilir.
Diş implantlarında tedavi süreci nasıldır?
İmplant tedavisi basit ve ağrısız bir uygulamadır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlem de ilgili bölgede kemikte bir yuva hazırlanır ve implant yerleştirilir. Yerleştirilen implantların kemik ile kaynaşması için gerekli süre kemiğin kalitesi ve yapılan cerrahinin türüne göre değişmektedir. Operasyon sonrası kalıcı protezlerin yapılabilmesi için 2.5 aylık bir süreç gereklidir. Kemik yetersizliği olduğu ve graftleme yapıldığı durumlarda 4-6 ay arası bir süre beklemek gerekebilir. Sonrasında ölçü alınarak planlanan protezler yapılır.
Cerrahi işlem ne kadar sürer ve zormudur?
İmplant tedavisi cerrahi bir işlemdir ve süresi yapılacak implant sayısına ve ek graftleme işlemlerinin yapılıp yapılmayacağına göre değişir.Lokal anestezi altında yapıldığı için işlem sırasında hasta ağrı duymaz. Operasyon öncesi ve sonrası reçete edilen ilaçların kullanılmasıyla iyileşme süreci kolaylıkla atlatılır.
Dikişsiz implant cerrahisi nedir?
Herhangi bir yumuşak doku kesisi yapmadan yapılan implant cerrahisidir. İyileşme daha hızlı ve daha konforlu gerçekleşmektedir. Bütün vakalarda bu cerrahi türü yapılamamaktadır. Karar gerekli klinik ve radyolojik muayeneler sonrasında verilir.
Dental implantları vücudun kabul etmeme ihtimali varmıdır?
Dental implantlar, insan vücudu için biyouyumlu olan ve herhangi bir alerji riski yaratmayan titanyumdan üretilmektedir. Bu yüzden vücudun kabul etmeme ihtimali yoktur. Ama bazı hastalar implant uygulaması için uygun olmayabilir.
İmplant uygulaması günlük yaşantımı ne kadar etkiler?
Yapılan cerrahi işlemin boyutuna göre değişmekle birlikte işlemin sonrasındaki gün hastalar işlerine dönebilmektedir.
İmplant yapıldıktan sonra iyileşme döneminde neye dikkat etmeliyim? Nasıl beslenmeliyim?
İmplant cerrahisi sonrasında islem yapılan bölgeye dışardan soğuk uygulaması ödem ve şişkinliğin önemli derecede az olmasını sağlayacatır. Yine işlem öncesi ve sonrası kullanılmak üzere hekiminiz tarafından yazılan ilaçların kullanılmasıyla iyileşme daha hızlı ve ağrısız gerçekleşecektir.
Bu dönemde ağız bakımına önem göstermek implant başarısının yüksek olmasında ki en önemli faktörlerden biridir.
Operasyon sonrasında 2 gün sıçak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır. Dikiş atıldıysa alınana kadar daha yumuşak gıdalar tüketilmelidir. Bekleme süresinde yeme içme ile ilgili herhangi bir kısıtlama kalmamaktadır.
Sigara içiyorum dental implant yaptırabilir miyim?
Yapılan birçok çalışmada sigaranın implant ile kemik bütünleşmesini engellediği kanıtlanmıştır. Sigara içen bireylerde implantın düşme riski normalden 2-3 kat yüksektir.
İmplantın markası önemli midir?
Kullanılacak olan implantın uzun vadede kendini kanıtlamış, teknik destek konusunda problemi olmayan ve alt yapı ve üst yapı açısından farklı seçenekler sunabilecek global anlamda bilinen bir marka olması önemlidir.
İmplant tedavisi pahalı mıdır?
Kliniğimizde kullanılan implantlar yurtdışından ithal edildiği için yerli implantlara oranla pahalı olabilmektedir., ama fiyat tek kriter olmamalıdır.
Dental implantlar uzun ömürlü müdür?
Dental implantın ömrü doğal dişlerle benzerdir. Aynı doğal dişlerde olduğu gibi günlük bakıma özen gösterilmelidir. Altı ayda bir rutin diş hekimi muayenesi yaptırılmalı ve gerekli kontrolleri yaptırmalıdır.. Bu kontroller sırasında bir sorun tespit edilirse erken müdahale edilerek sorunların ilerlemesi de engellenebilir. Normal ağız ve diş bakımı iyi yapıldığı sürece çok uzun yıllar kullanılır
Kemik grafti(tozu)nedir neden gerekir?
Eğer çene kemiğiniz yeterince kalın veya kaliteli değil ise dental implant cerrahisi öncesinde veya aynı anda kemik grafti kullanılması gerekebilir. Ağızdaki çiğneme kuvvetlerinin fazla olması kemiğe çok fazla yük bindireceğinden implant kemik tarafından yeterince desteklenmeyeceğinden dolayı implant başarısızlığı görülebilir. Kemik grafti implant için daha dirençli bir temel oluşturur.
Kemik grafti işleminde graft hastanın kendinden de alınabileceği gibi ticari olarak üretilmiş kemik tozlarıda kullanılabilir. Graftleme işleminden sonra konulan kemik tozunun implantı destekleyecek yeni kemik dokuya dönmesi 3-6 ay arası zaman alabilir.
Bazı vakalarda graftleme ve implant tedavisi aynı anda yapılabilir ve bu tedavi süresini kısaltır.